شناخت کامل اینسرت تراشکاری و معرفی شکل ها و انواع مختلف آن
تراشکاری چیست ؟
قبل از اینکه به تعریف اینسرت بپردازیم ابتدا لازم است که به این سوال جواب دهیم که تراشکاری چیست ؟ تراشکاری یک فرایند براده برداری و لایه برداری است که به کمک آن میتوانیم سطوح داخلی و خارجی قطعات سخت و مقاومی مثل فلزات ( به خصوص آهن و فولاد ) ، سنگ ها و ... را شکل بدهیم و از آن یک قطعه جدید بسازیم. بنابراین برای تراشکاری صحیح و بدون عیب و نقص فقط وجود افراد متخصص و ماهر کافی نیست بلکه نیاز به بهترین ابزارهای تراشکاری هم داریم. برخی از ابزارهای تراشکاری عبارت اند از :
- انواع فرز
- انواع مته تراشکاری
- مرغک گردان
- انواع هلدر تراشکاری
- انواع تیغچه تراشکاری
- اینسرت های تراشکاری و ...
کاربرد و خصوصیات اینسرت
یکی از شایع ترین ابزارهایی که میتواند بر روی فلزات برش های حرفه ای و بسیار دقیق انجام دهد اینسرت تراشکاری ( الماس تراشکاری ) است. این الماس ها از سخت ترین و مقاوم ترین مواد موجود در دنیا ساخته میشوند. یکی از ویژگی های اصلی اینسرت تراشکاری سختی آن و تحمل دما بالا در حین انجام کار میباشد ، برای اینکه هنگام اصطحکاک و تراش، ابزار اینسرت ذوب نشود و عمر مفید بالایی داشته باشد.
الماس های تراشکاری را میتوان از تخصصی ترین ابزارآلات تراشکاری نام برد که دنیایی از تنوع را داراست. همچنین از الماس های تراشکاری برای تیز کردن ابزارهای درست شده از کاربید تنگستن ، شیشه ، فلزات غیر آهنی ، اره کردن ، سوراخ کردن سیمان و سنگ استفاده می شود . این ابزارها میتوانند تراشکاری و برش کاری را به طور حرفه ای و دقیق انجام دهند. آن ها انواع گوناگونی دارند که شامل :
- تراشکاری
- برشکاری
- دنده زنی ( گام زنی )
- شیار فرز کاری
کد های الماس ها
هر یک از اینسرت ها توسط تعدادی حروف و اعداد نامگذاری شده اند که اطلاعات زیادی به ما میدهند. درواقع هر یک از آن ها کد بندی خاصی دارند. جالب است بدانید که تمامی تولید کنندگاه ابزار باید این استاندارد های مشخص را در کد بندی رعایت کنند تا استفاده از ان ها در تمامی کشورها اسان باشد. همچنین به منظور جلوگیری از خطا، اینسرت ها در سطحی بین المللی ا مطابق با استاندارد بین الملی ISO معلوم میشوند. کار استاندارد ISO این است که اندازه، شکل، نحوه نصب، خواص مواد و پوشش اینسرتها را مشخص کند و اپراتور یا مصرف کننده بر طبق این استاندارد بتواند اینسرت خود را انتخاب کند.
پس میتوان گفت که کد های الماس همان کد های استاندارد ISO میباشند که حداکثر شامل 12 کاراکتر است. کاراکترهای اول تا هفتم اطلاعات اجباری را نشان میدهند. اعداد هشتم و نهم اطلاعات اختیاری را نشان میدهند که در صورت لزوم استفاده میشوند. اعداد دهم تا دوازدهم جزئیات اختیاری سازنده هستند و به طور جداگانه با استفاده از خط فاصله به کد ISO اضافه میشوند.
به طور کلی کد های اینسرت تراشکاری به ترتیب موارد زیر میباشد :
- شکل اینسرت
- زاویه آزاد اینسرت
- تلرانس الماس
- شکل سوراخ یا براده شکن
- طول لبه برشی
- ضخامت الماس
- زاویه گوشه
کدهای و اعداد اینسرت های تراشکاری به 8 بخش تقسیم می شود. همانطور که در بالا اشاره کردیم هر یک از حروف و اعداد در عنوان یک کد اینسرت ( کد استاندارد ISO ) بیانگر یکی از مشخصات مهم آن است :
شکل اینسرت :
اولین حرف از کد الماس ها مربوط به شکل آن میباشد که در تصویر زیر نوع شکل هر کدام را مشاهده میکنید :
زاویه آزاد :
دومین حرف مربوط به زاویه آزاد الماس میباشد. منظور از این زاویه، زاویه کناره الماس میباشد. که در تصویر زیر انواع آن را مشاهده میکنید :
تلرانس :
این بخش مربوط به مهم ترین ویژگی های هر اینسرت تراشکاری است که زیاد به آن اهمیت نمیدهند :
شکل براده شکن :
حرف چهارم کد الماسه با شکل براده شکن یا همان سوراخ اینسرت تراشکاری در ارتباط است. در نظر بگیرید اگر حرف چهارم اینسرت ها A باشد معمولا بدون براده شکن میباشند و روی چدن عملکرد خوبی دارند . در شکل زیر بیقه مدل ها را مشاهده میکنید. :
طول لبه برشی :
این بخش به طول لبه برشی مربوط میشود که که طول اندازه گیری هر الماس با یکدیگر فرق دارد که در تصویر زیر مشاهده میکنید :
ضخامت الماس :
بخش ششم به ضخامت اینسرت های تراشکاری اشاره دارد :
زاویه گوشه
در بخش هفتم که مربوط به زاویه گوشه الماس ها میباشد که برای هر الماس متغیر است :
براده شکن :
بخش هشتم درواقع به همان گل روی الماس ها اشاره دارد.. این بخش برای هر شرکت سازنده اینسرت متفاوت است و باید به کاتالوگ اینسرت تراشکاری مراجعه فرامایید. اما به طور کلی انتخاب براده تراشکاری بستگی به قطعه کاری و نحوه انجام کار شما دارد.
عوامل تاثیر گذار بر طول عمر اینسرت تراشکاری
همانطور که ذکر کردیم اینسرت های تراشکاری با بهترین مواد موحود در دنیا ساخته میشوند. با این حال بعضی ها جنس اینسرت را معمولا از سیمان و الماس و مواد دیگر میدانند. اما اگر قرار است اینسرت ها عمر بیشتری داشته باشند باید در تولید آن ها باید عواملی را در نظر گرفت که هر کدام از آن ها کیفیت اینسرت را مشخص میکند که در بخش زیر آن ها را دکر کردیم :
- پارامترهای ماشین کاری
- دمای محیط و ابزار
- معیار شکست ابزار
- مایع خنک کننده جنس ابزار برشی
- هندسه ابزار
گرید اینسرت تراشکاری
اینسرت های تراشکاری ویژگی های مثل مقاومت بالا در برابر سایش، استحکام فشاری بالا، قابلیت هدایت حرارتی و براده برداری با اندازه های یکنواخت و دقیق در قطعه کار را دارد. در صنعت ماشینکاری فلزات، هر قطعه ای با متریال خاصی ساخته میشود که توسط آلیاژ های مختلف تاثیر میگیرد. این موضوع روی گرید تاثیر میگذارد. انواع گرید های یک اینسرت بر طبق موارد زیر است :
- فولاد ( P )
- استنلس استیل ( M )
- چدن ( K )
- فلزات نرم مانند آلمینیوم ( N )
- سوپر آلیاژ ( S )
این گرید ها مشخص میکند در چه شرایط و با استفاده از چه روکش هایی پوشیده شده است. معمولا پشت یا روی جعبه اینسرت ثبت شده است و در زیر آن متریال های مناسب گرید نوشته میشود. متریال ها به دلیل استاندارد بودن از علامت مشخصی در همه کمپانی های سازنده این ابزار استفاده میشود.
فولاد :
پر کاربرد ترین گروه متریال ، فولاد است که سختی و میزان کربن بالاتری دارد و عملکرد آن ها اغلب خوب است. فولاد را با نماد P نشان میدهند.
استنلس استیل :
این متریال حداقل 12 درصد کروم در ترکیب خود دارد. نیکل و مولیبدن ار آلیاژ های دیگر آن هستند. استنلساستیل در واقع همان فولاد ضدزنگ است که در دسته آلیاژهایی قرار میگیرند که در صنعت کاربردهای زیادی دارند . نماد آن M است.
چدن :
در صنعت تراشکاری چدن را با حرف K نمایش میدهند. چدن برعکس فولاد متریالی با براده های کوچک میباشد. . تمام چدن ها شامل سیلیکون کارباید(SIC) میباشند که در مقابل ابزار برشی ایجاد خوردگی می نمایند.
فلزات نرم :
به هر فلز غیر آهنی فلز نرم میگویند مثل مس ، آلمنیوم ، برنج و ... . این نوع متریال برش بالایی با لبه های تیز ایجاد میکند. این فلزات را با نماد N نمایش میدهند.
سوپر آلیاژ :
ماشین کاری با این متریال ستخت است همچنین طول عمر ابزار برشی را کمتر میکند. این نوع سوپر آلیاژ ها که در برابر گرما مقاوم هستند شامل فلزاتی همچون نیکل،, کبالت و ... می باشند.
اینسرت تراشکاری دنیایی از تنوع
اینسرت های تراشکاری آنقدر متنوع هستند که هرکدام از آن ها از لحاظ کیفیت و قیمت باهم اختلاف داند. از برندهای مشهور اینسرت ها میتوان به شرکتهای سندویک و سکوسوئد، والتر و کنامتال آلمان و کرلوی کره جنوبی اشاره کرد که با کیفتت ترین اینسرت ها را میسازند. اگر چه در میان محصولات آن ها، مدل های چینی هم وجود دارد که قیمت کمتری نسبت به نمونه های اصلی دارد. اینسرت های تراشکاری قطعات مهمی هستند که در صنعت خودرو، صنعت هوافضا، صنعت الکتونیک، نجاری و سنگ و ساختمان استفاده میشوند.
همانطور که میدانید امکان خرید اینترنتی از اینسرت های تراشکاری وجود دارد که فروشگاه اینترنتی ابزار ماتریس یکی از گزینه های خوب برای خرید این ابزار است. شما میتوانید بهترین اینسرت ها را با قیمت مناسب از این فروشگاه خریداری نماییید.
- ۰ ۰
- ۰ نظر